Waarom je nu een huis moet kopen in Spanje

“Het is crisis, dus koop een huis in Spanje” klinkt niet bepaald logisch. Waarom zou je ten tijde van een financieel dieptepunt jezelf de luxe veroorloven van een tweede huis in een zonnige badplaats? Toch is het geen gek idee om juist nu een huis te kopen in Spanje. Het Nederlandstalig makelaarskantoor CasaLasDunas, gespecialiseerd in huren en kopen op de Spaanse markt, legt uit waarom.

Stenen in plaats van sparen

Ondanks de crisis trok de Second Home International beurs in de Utrechtse Jaarbeurs afgelopen edities niet minder bekijks dan andere jaren. Veel mensen beseffen dat zij hun spaargeld beter in stenen kunnen stoppen dan het op de bank te zetten. Met de extreem lage rente van de afgelopen maanden ben je daar immers ook niet meer zeker van je opbrengst. Daarbij komt dat je voor minder dan een ton een heerlijk huis in Spanje kunt kopen. Voor 96.000 euro ben je zomaar eigenaar van 90 vierkante meter in een appartementencomplex met zwembad.

Huis kopen in Spanje met CasaLasDunas

Huis kopen in Spanje

Aan de Costa Blanca is het voor een particulier zeer aantrekkelijk om te investeren in onroerend goed. Dit komt enerzijds door de jaarlijkse prijsstijging van 10% en anderzijds door de verhuurmogelijkheden die de Spaanse kustregio biedt. Maar ook voor beleggers is het een interessante markt. De prijzen voor bouwgrond zijn sinds 1994 verdubbeld, en in populaire toeristengebieden zelfs toegenomen met meer dan 200%. Als enig EU-land heeft Spanje over de afgelopen 10 jaar een waardevermeerdering gerealiseerd als het gaat om onroerend goed.

Toekomst van de Spaanse huizenmarkt

De afgelopen jaren zijn er gemiddeld 100.000 Spaanse huizen per jaar verkocht aan buitenlanders. De grootste groep daarvan bestaat uit Engelsen, daarna volgen de Duitsers en op de derde plek staan Nederlanders. Ook Scandinaviërs, Belgen en Fransen kopen graag een huis in Spanje. Verwacht wordt dat de vraag naar Spaans onroerend goed alleen nog maar zal stijgen, omdat de babyboomers in Noord-West Europa met pensioen gaan. In cijfers:

  • Het OECD voorspelt dat de komende 10 jaar zich nog 5 miljoen (gepensioneerde) Noord-Europeanen in Spanje zullen vestigen.
  • De Spaanse Export Organisatie berekende dat er de komende 20 jaar alleen al aan de Costa Blanca 600.000 nieuwe huizen voor Noord-Europeanen bij gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen.
  • De Noorse bouwfederatie met 600.000 leden meldt dat de helft van hun gepensioneerde leden in Spanje een huis wil kopen, al dan niet voor een permanent verblijf.
  • Bouwactiviteiten verplaatsen zich naar gebieden waar, in tegenstelling tot de populaire kustplaatsen, nog wel ruimte is om te bouwen (provincies Murcia en Almeria).
  • Verwacht wordt dat er de komende jaren nog prijsstijgingen gerealiseerd zullen worden van gemiddeld 10% per jaar, afhankelijk van de locatie.

Ben je ervan overtuigd dat een huis kopen in Spanje een goede investering is? Bekijk dan eens de brochure van CasaLasDunas of neem contact op met het makelaarskantoor voor meer informatie.