Zuinige en flexibele gebouwen, met hulp van big data

Hi_Bigdata

Facility managers die niet in staat zijn patronen te herkennen in de enorme berg data die hun gebouwbeheersysteem aanlevert, zijn geneigd het systeem aan de kant te schuiven en gewoon weer ouderwets zelf aan de knoppen te draaien. En dat is zonde, want met big data kan je je gebouw zuinig én flexibel maken.

Hij komt de gebouwen tegen, waar prachtige energie-management-apparatuur is geïnstalleerd, die vervolgens niet wordt gebruikt. “Als er niet een deskundig persoon verantwoordelijk wordt gemaakt, zie je soms dat een systeem, dat eigenlijk een oplossing zou moeten bieden, zelf het probleem wordt. Dat staat dan te verstoffen. Zonde.” Dat zegt Marcel Van ’t Hof, business development manager bij Schneider Electric, een Franse leverancier van energiebeheerssystemen en met een jaaromzet van 24 miljard euro en 150.000 werknemers wereldleider in de sector. Het Nederlandse hoofdkantoor van de multinational staat in Hoofddorp.

Analyse van gebouwdata wordt steeds complexer, omdat er steeds meer data bijkomen. Dat zijn enerzijds data uit het gebouw zelf. Dat groeit, omdat steeds meer gebouwelementen voorzien zijn van sensoren en zenders, die hun meetgegevens naar de server sturen – het veelgenoemde Internet of Things. Anderzijds komen er steeds meer gegevens van buiten. Zo worden meteogegevens steeds vaker ingezet om vooraf te bepalen wanneer en op welke stand de verwarming aangezet moet worden. En in de nabije toekomst zullen gebouwen vaker onderdeel zijn van het energienet (smart grid), waarbij flexibel ingespeeld kan worden op fluctuerende energieprijzen.

“Je kan vrij veel automatiseren, maar het is niet zo dat je je hele gebouw met één simpel appje onder controle kunt houden”, zegt Van ’t Hof. “Er is wel kennis en kunde voor nodig om de juiste patronen te ontdekken en op basis daarvan het gebouw goed aan te sturen.” En áls je dat doet, dan kan je daar al vrij snel de vruchten van plukken. Wat dat betreft vervult Schneider Electric’s kantoor in Hoofddorp een voorbeeldrol. Een van de maatregelen die daar werden genomen is het koppelen van een meteosysteem aan het energie-management-systeem. Deze technologie heeft Schneider Electric trouwens sinds de overname in 2011 van het Spaanse Telvent zelf in huis. “In ons kantoor hebben we al een energiebesparing van 37% gerealiseerd”, zegt Van ’t Hof. “We zijn dus al een eind op weg naar onze doelstelling van 50%.”
Hi_Schneider1017fin

Een ander gebouw dat tot de verbeelding spreekt is het nieuwe kantoor The Edge aan de Amsterdamse Zuidas dat op alle duurzaamheidslijstjes scoort. Schneider Electric installeerde er het gebouwbeheersysteem. Deloitte’s Chief Information Officer (CIO) in Nederland, Erik Ubels, schuwt in het gebouw de inzet van big data niet. Zo liet hij in alle bureaus telefoonopladers installeren. Laadt een medewerker er zijn telefoon op, dan ‘weet’ het systeem of een ruimte wordt gebruikt en of die dus verwarmd en geventileerd moet worden. “Het geeft je ook inzicht in hoe vaak een ruimte gebruikt wordt. Met die kennis kan je uiteindelijk veel flexibeler met de beschikbare kantoorruimte omgaan”, zegt Van ’t Hof.

Soortgelijke data komen van in the The Edge geïnstalleerde RFID-chips. Die kunnen, in combinatie met een bewegingssensor, meten hoeveel medewerkers en bezoekers zich in een bepaalde ruimte bevinden. Van ’t Hof: “Stel, je hebt een vergaderruimte gereserveerd, maar de vergadering komt te vervallen. Vaak vergeet men dan deze reservering in te trekken, waardoor de ruimte niet beschikbaar is. Als je kan meten dat er niemand aanwezig is, kan je de reservering alsnog intrekken, waardoor anderen er weer gebruik van kunnen maken.”

Big data zijn dus prachtig, als je ermee overweg kunt. Van ’t Hof: “Je kan alle systemen aan elkaar knopen. Het wordt pas waardevol als je logische verbanden kan leggen en goede oplossingen kan bedenken.”

Tekst: Tijdo van der Zee

,